آبلیمو، مغازه، لیمو، تفاله، لیموها، اسانس

ی دستگاه که نیرو را از موتور به قطعه مارپیچی انتقال می دهند نیز در پشت یک کاور قرار دارند که احتمال گیر کردن لباس و… را از بین می برد. البته صدای دستگاه در مدل های مختلف متفاوت است و در مدل های جدیدتر کمتر شده اما ممکن است در دراز مدت به گوش استفاده کننده آسیب برساند.

همچنین به دلیل عدم نظارت و نیز دسترسی نداشتن به قطعات داخلی تمیز کردن این دستگاه به ندرت صورت می گیرد.

ایرادات دستگاه به دلیل آنکه قطعات پیچیده ای ندارد و محدود است به راحتی معلوم می شود و کاربر می تواند قطعات را تعمیر و تعویض نماید.

  • تدوین دستور العمل های طراحی در طرح جدید:
  • دستگاه آبلیمو گیری بایستی ظاهر زیبایی داشته باشد.
  • قرار دادن آن در جلو مغازه نباید برای مردم ایجاد مزاحمت کند.
  • قرار دادن آن در جلو مغازه نباید به محیط زیست آسیب برساند.
  • بایستی سبک باشد.
  • جابه جایی دستگاه به راحتی صورت پذیرد.
  • قطعات آن بایستی به راحتی تعویض شوند.
  • تمیز کردن آن پس از هر بار دستگاه بایستی براحتی صورت پذیرد.
  • قسمت های الکتریکی بایستی دور از رطوبت و ضربه باشند.
  • قسمت های الکتریکی آن بایستی کاملاً عایق باشند و خطر برق گرفتگی ایجاد نکنند.
  • ارائه راه حل و ایده جهت حل مقطعی مورد تحقیق شده:
  • باید بسیار خوب بر روی طراحی این محصول کار کرد.
  • حجم دستگاه به حجم لیمو ها تغییر کند.
  • تمام وظایف نظافت و شستشو و جمع آوری تفاله ها توسط خود دستگاه آبلیمو گیری صورت گیرد.
  • سر و صدای کم
  • رنگ مناسب و مقاوم
  • بدنه مقاوم در برابر ضربه و خراش
  • کاربری راحت
  • عدم وجود گوشه های تیز
  • کنترل خروجی و تطبیق آبلیمو با ظرف
  • در نظر گرفتن انواع وندلیزم

همچنین سازمانهای بهداشت برای صاحبان اینگونه مغازه ها نیز همچون آبمیوه فروشی ها و …. کارت بهداشت صادر نماید و آنان را با سرکشی های منظم ملزم به رعایت موازین بهداشتی نمایند.

آنالیز رابطه محیطی

3-2 آنالیز رابطه محیطی:

اکنون در این بخش آنالیز، مورد استفاده تولید مورد نظر را در محیط های گونگون شناسایی می نماییم ،یعنی اتمام ساخت و ارائه آن به انبار ها، خروج آن از کارخانه ها و بلاخره محیط های استفاده و شرایط پس از اتمام استفاده (یعنی پایان عمر محصول در آن قرار می گیرد را بررسی و ارتباط دو جانبه محصول بر روی محیط و یا محیط بر روی محصول را شناسایی می نمائیم.

1-3-2 گردآوری اطلاعات:

تأثیرات که محیط بر روی دستگاه می گذارد، جنس قطعات دستگاه از آهن که بیشترین قسمت آن و پلاستیک می باشد، در صورت خیس شدن، دستگاه زنگ می زند و زود خراب می شود همچنین آبلیمو چون خاصیت اسیدی دارد برای آهن دستگاه مخرب است ، همچنین گرد و غبار و نیز وجود جانورانی مانند: سوسک و مورچه و… بهدات آبلیمو را می تواند تهدید کند.

جنس قطعات دستگاه همان طور که اشاره شد از آهن و پلاستیک می باشد که در صورت کهنه شدن و فرسوده شدن دستگاه می توان دوباره آنها را باز یافت کرد.

دستگاه مورد نظر معمولاً یا در داخل مغازه قرار دارد یا در خارج از مغازه و روی پیاده رو می باشد. اگر دستگاه در داخل مغازه باشد عواملی مانند: نمناک بودن داخل مغازه و نیز سیستم های گرمایشی و سرمایشی و … می تواند بر روی دستگاه تأثیراتی بگذارد.

اگر دستگاه در بیرون از مغازه باشد همانطور که در بالا اشاره شد تأثیرات آب و هوایی و جوی – وجود حشرات و … – ریزش برگ درختان – فضلۀ پرندگان و… همگی می توانند به تخریب دستگاه بیانجامند.

مطلب مرتبط با این موضوع :  تعامل، فیلتر، ملاحظات، گیرند.(مارتینو،، 1991)، منابع،

  • تأثیراتی که محصول و دستگاه بر روی محیط می گذارد:
  • ماندن پوستهای لیمو و تفاله ها در دستگاه و تابش نور آفتاب بر روی آنها باعث می شود که بوی نامطبوعی از آن متصاعد شود. همچنین می تواند به عنوان یک منبع آلودگی به شمار برود (در صورت عدم بهداشت) و نیز هنگام کار کردن با آن و طراحی صدای بلندی است و ایجاد آلودگی صوتی می نماید.
  • 2-3-2 پالایش تخصصی اطلاعات :
  • دستگاه از قطعات قابل بازیافتی همچون آهن و پلاستیک ساخته شده
  • گردو غبار، وجود جانوران (سوسک و مورچه) برگ درختان ، فضله پرندگان همگی باعث آلوده شدن آبلیمو می شوند.
  • رطوبت هوا ، تماس آبلیمو با قطعات دستگاه باعث تخریب آن می شود.
  • آلودگی صوتی دستگاه می تواند برای طولانی آزار دهنده باشند.
  • بوی نامطبوع حاصل از جمع شدن تفاله ها و لیمو ها آزار دهنده اند.
  • 3-3-2 نقد وضع موجود:

در این قسمت با تکیه بر ضوابط بدست آمده به سراغ وضع موجود دستگاه می رویم و معایب و محاسن و کمبود های آن را یاد داشت می کنیم:

  • تریال و مواد بکار رفته اکثراً قابل بازیافت می باشد و بعد از عمر دستگاه مواد آن آلودگی محیطی ایجاد نمی کنند و به طبیعت آسیبی نمی رساند.
  • گذاشتن این دستگاه در خارج از مغازه و در معرض هوا می تواند به دلیل جریان هوا تا حدود زیادی در بوی لیموهای مانده بکاهد.
  • آلودگی صوتی ناشی از روشن کردن و کار با دستگاه که به مراتب اگر دستگاه در داخل مغازه باشد خیلی بیشتر است فرد کاربر را اذیت می کند.
  • ممکن است که گرد و غبار و حشرات وارد ظرف آبلیمو شود و از نظر بهداشتی به محصول تأیر بگذارد.

 

 

 

 

  • 4-3-2 تدوین دستور العمل طراحی به لحاظ موضوع مورد نقد:

الف)

  • دستگاه اگر در خارج مغازه باشد باید دقت شود که در مقابل گرد و غبار و حمله حشرات موزی، پرندگان کاملاً ایمن است و هیچ گونه نفوذی برای این موجودات به داخل آن وجود ندارد.
  • آبلیمو بایستی دور از مرض تابش خورشید باشد.

ب)

1- در ساخت دستگاه بایستی از مواد و متریال قابل بازیافت استفاده شود (آنالیز مواد).

2-در ساخت دستگاه بایستی از موادی استفاده شود که در مقابل رطوبت هوا و همچنین اسید ناشی از لیموها مقاوم باشد، (آنالیز مواد).

  • در هنگام کار بایستی بی صدا و یا خیلی کم صدا باشد، به طوری که آلودگی صوتی اجاد نکند.
  • بوی نامطبوع از آن متساعد نشود
  • ورود حشرات به داخل آن غیر ممکن باشد.

5-3-2 ارائه ایده هایی جهت حل مقطعی مورد تحقیق شده:

با توجه به قسمت تدوین دستور العمل طراحی قسمت (الف ) نتیجه می گیریم که آبلیمو دستگاه بایستی در مقابل ورود گرد و غبار- حشرات موزی و همچنین تابش خورشید ایمن باشد. که نکات ذکر شده نیاز به محفظه ای با این خصوصیات را الزامی می داند.

آنالیز تاریخی

(4-2) آنالیزتاریخی:

در آنالیزی تاریخی آنچه مورد نظر است ثبت امتیازات طرح دی قبلی و شناخت علل تغییرات تاریخی و نیز پرهیز از تقلید صرف در هر نوع پیکره تولیدات صنعتی گذشته است.

استفاده از امتیازات طرح های قبلی و اجتناب از اشتباهات گذشته خود منجر به طراحی تولید مورد استفاده ای می شود که در عین نوآوری، به دور از هر گونه اشتباهاتی است که در گذشته آزموده شده است.

مطلب مرتبط با این موضوع : 

– گرداوری اطلاعات: 1-4-2

دستگاه مورد مطالعه، وسیله ای است که با نیروی برق کار می کند و شامل قسمتی است که لیموها را به وسیله یک قطعه مارپیچی که شبیه قطعه ای که در چرخ گوشت است به کار رفته است و تحت فشار قرار می دهد و آب آن را می گیرد و آبلیمو از مجرای زیر دستگاه پس از گذشتن از صافی، خارج می شود و تفاله ها نیز از دریچه ای دیگر خارج می شوند.

این مکانی از حروف 25 سال پیش تاکنون بدون تغییر بوده است و فقط تغییراتی در قسمت تغییراتی قسمت انتقال نیرو انجام گرفته است. این تغییر شامل اضافه کردن یک چرخ و تسمه در بین راه موتور و قطعه مارپیچ و در نهایت استفاده از 4 تسمه برای افایش قدرت دستگاه است. در گذشته دورتر ، دستگاه با همین مکانیزم اما بوسیله نیروی دست کار می کرد. در مقیاس برگتر و در کارخانه های آبلیمو گیری ، لیموها پس از شستشو وارد استوانه ای می شوند که بدنه داخلی آن برآمدگی تیزی دارد که در هنگام چرخش آن ردی سطح لیمو ها خراش های متعددی ایجاد می کند که پس ا شستشوی مجدد باعث خروج مقدار یادی از اساتس موجود در پوست لیمو ها می شود. در مرحله بعد ا دستگاه های آبلیمو گیری برقی شبیه به دستگاه مورد مطالعه استفاده می شود با این تفاوت که حجم آبگیری بیشتری نسبت به دستگاه های ساده کارگاهی دارند. که یک جفت از آنها در کارخانه به ازای هر ساعت حدود 2 تن لیمو را آب می گیرند. سپس آبلیمو به صافی استوانه ای شکل پمپاره می شود که ذرات باقطر 0/6 میلیمتر را از آبلیمو جدا می کند.

صافی مشابه دیگری ذرات با قطر 0/4 میلی متر را جدا می کند، سپس آبلیمو به قسمت پاستوریزه کردن منتقل می شود در این قسمت طی سپری کردن سه مرحله و رسیدن به دمای 0c 40 پاستوریزه می شود. سپس آبلیمو وارد یک مخزن شده و در آن جا جمع آوری می شود تا در مرحله بعد به قسمت کار گیری منتقل شود در این قسمت آبلیمو از دوش هایی به داخل یک استوانه ریخته می شود این کار باعث می شود تا اسانس موجود تا حدودی خارج گردد و در فضای بالای استوانه جمع شود با رسیدن فشار، اسانس موجود دراستوانه به حد معینی این اسانس به خارج انتقال می یابد. برای اینکه ذرات معلق آبلیمو در حالت سکون ته نشین شوند آن را همو‍‍ژنیزه می کنند یعنی در دمای 0c 45 ذرات ریزتری می شوند و آبلیمو بافت یکسانی پیدا می کند، همچنین اکسیژن موجود در آبلیمو که باعث تیرگی آن می شود نیز در این مرحله با اضافه کردن مقدار مجاز متباسولفید سدیم خارج می شود.

  • پالایش تخصصی اطلاعات :

دستگاه های موجود برقی هستند و آبلیمو را با مکانیزم ساده و مشابه چرخ گوشت می گیرند.

در کارخانه قبل از گرفتن آبلیمو با خراشیدن به پوست لیمو و شستشوی مجدد و پس از گرفتن آبلیمو با مکش اسانس و اضافه کردن متابی سولفید سدیم ، اسانس پوست لیمو را از آبلیمو جدا کرده و مانع تلخ شدن آن می گردند.

  • نقد وضع موجود:

با رواج موتورهای برقی و استفاده گسترده از آن ها در وسایل مختلف ، در این دستگاه نیز از نیروی برق به جای نیروی دست استفاده شده که باعث راحتی و سرعت تولید آبلیمو گردید. از دیگر امتیازات و محاسن می توان به سادگی ، ارزانی و قطعات کم استفاده شده در مکانیزم آن اشاره کرد.

مطلب مرتبط با این موضوع :  اتوماسیون، کارکنان، کمیته، مکاتبات، ارتباطات، امدادامام، خمینی(ره)، مدیران، ارکان، امداد، عملکردکارکنان، خمینی(ره)استان

– تدوین دستور العمل طراحی:

الف ) بایستی منبع انرژی مورد استفاده دستگاه انرژی الکتریکی باشد.

ب) 1- آبلیمو بایستی طوری از اسانس پوست لیمو باشد. (آنالیز ساختار )

2- بایستی به راحتی جابجا شود .(آنالیز ساختار)

3- بایستی به راحتی شسته شود. (آنالیز ساختار)

– ارائه دیده: استفاده از موتورهای الکتریکی کوچک

آنالیز رابطه عملی

آنالیز رابطه عملی :

یکی از مباحث پایه ای طراح صنعتی بایستی بداند، چگونگی عملکرد فنی و جسمی محصولات منتخب بازار است. یعنی در این بخش از تحقیقات ، ما در پی آن هستیم که نمونه های موفق منتخب بازار را در زمینه تخصصی به صورت  5 ساختار تحقیقاتی ، بررسی کنیم و کلیه روابط فیزیو لو‍‍ژیکی که در حین استفاده از محصولات منتخب اتفاق می افتد، مورد توجه قرار می گیرد.

  • گردآوری اطلاعات :

الف) رابطه فنی: در این بخش باید بدانیم محصول مورد نظرمان به لحاظ شیمیایی یا فیزیکی چگونه واکنش های را در پروسه استفاده (از شروع به کار محصول تا انتهای خود یغنی پایان استفاده) نشان می دهند.

ب) رابطه جسمی:

مراحل استفاده از دستگاه آبلیمو گیری:

الف) مرحله آماده سازی : 1- ابتدا لیموها شسته می شوند. 2- سپس آن را خشک کرده 3- در سبد می ریزند. 4- سپس سبد را بلند کرده 5- لیموها را خالی می کنند (در دستگاه). 6- لیموها را به طرف داخل هل می دهند تا آب آنها گرفته شود. برای جمع آوری آبلیمو 7- ظرفی را زیر مجرای خروج آبلیمو می گذارند همچنین برای 8- جمع آوری تفاله های پوست لیموها گونی را به خروجی تفاله ها وصل می کنند.

ب) کار

1- ابتدا دستگاه را از طریق کلیدی که بر روی دستگاه نصب است روشن می کنند.

2- سپس لیموها را داخل دستگاه می ریزند.

3- در صورت پر شدن ظرف حاوی آبلیمو، آن را خالی کرده و یا در  ظرف را تعویض می کنند.

4- در صورت پر شدن گونی حاوی تفاله آن را خالی یا تعویض می کنند.

5- دستگاه را خاموش می کنند.

ج) کار بعد از استفاده:

1- تفاله ها را تخلیه کرده و گونی را شسته و یا آن را تعویض می کنند که اکثراً  گونی را می شویند.

2- برای تمیز کردن دستگاه شلنگ آب را به سوراخی در بدنه تعبیه شده وصل می کنند و شیر آب را باز کرده و آب به قسمتهای داخلی دستگاه وارد شده و تا حدودی آن را تمیز می کند. سپس شلنگ آب را از آن جدا می کنند.

پس از اتمام شدن روز و کار دستگاه را به داخل مغازه می برند.

با استفاده از اطلاعات در قسمت های الف و ب و ج می توان نتیجه گرفت که :

وزن اجسام (سبد لیمو ها و نیز خود دستگاه ) از اهمیت بالایی برخوردار است که باید کاهش یابند.

همچنین رعایت فاصله بالاترین قسمت دستگاه و نیز قرار دادن ظرف حاوی آبلیمو یعنی در واقع حدود دسترسی از اهمیت برخوردار است که باید با توجه به استلنداردوهای در گونرمی رعایت شود.

طبق جدول زیر وزن مجاز برای سنین مختلف بررسی شده است .

وزن مجاز بر حسب کیلو گرم سن
مرد   57/14                                           زن 78/9 14-16
مرد  45/18                                            زن 72/11 16-18
مرد  63/22                                            زن 66/13 18-20
مرد  46/24                                           زن 57/14 20-35
مرد